Zupa Grochowa

renata_mauer_zupa_wpis

Zupa grochowa według przepisu Renaty Mauer-Różańskiej to mistrzowski smak. Aromatyczna i zawiesista. Zapach czosnku, majeranku, swojskiej kiełbasy i kremowego gotującego się grochu, rozchodzić się  będzie w całym domu na długo przed podaniem na stół.
Ta zupa to obietnica smacznego obiadu i długich, niespiesznych pogawędek przy rodzinnym stole. Przekonajcie się sami.

Składniki:

  • 2l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka z nacią
  • 1 mały seler
  • kawałek pora
  • 200 g połówek grochu
  • sól
  • 1 pętko kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku

Opis przygotowania:

Zagotować wodę w garnku. Do wrzątku wrzucić pokrojoną marchew, całą pietruszkę (najlepsza jest z nacią), pokrojony seler i port. Po 10 min. dokładać opłukane połówki grochu (im więcej grochu, tym bardziej gęsta zupa). W połowie gotowania posolić zupę, a pod koniec włożyć podsmażoną kiełbasę z cebulą. Po ugotowaniu dodać roztarty ząbek czosnku i majeranek.

 

Przepis według:

renata_mauer

Renata Mauer- Różańska

 

Dodaj komentarz