Zupa grochowa według przepisu Renaty Mauer-Różańskiej to mistrzowski smak. Aromatyczna i zawiesista. Zapach czosnku, majeranku, swojskiej kiełbasy i kremowego gotującego się grochu, rozchodzić się będzie w całym domu na długo przed podaniem na stół.
Ta zupa to obietnica smacznego obiadu i długich, niespiesznych pogawędek przy rodzinnym stole. Przekonajcie się sami.
Składniki:
- 2l wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka z nacią
- 1 mały seler
- kawałek pora
- 200 g połówek grochu
- sól
- 1 pętko kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
Opis przygotowania:
Zagotować wodę w garnku. Do wrzątku wrzucić pokrojoną marchew, całą pietruszkę (najlepsza jest z nacią), pokrojony seler i port. Po 10 min. dokładać opłukane połówki grochu (im więcej grochu, tym bardziej gęsta zupa). W połowie gotowania posolić zupę, a pod koniec włożyć podsmażoną kiełbasę z cebulą. Po ugotowaniu dodać roztarty ząbek czosnku i majeranek.
Przepis według:
Renata Mauer- Różańska