dowpisu

Zupa dyniowa – Krzysztofa Kiljańskiego

Jak smakuje ulubiona zupa Krzysztof Kiljańskiego? Sprawdźcie sami! Poniżej znajdziecie przepis na wyjątkową zupę dyniową.

Składniki:

  • włoszczyzna
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • sól
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 500 g dyni
  • pestki z dyni
  • tymianek

Do podania

  • uprażone pestki dyni
  • świeży lub suszony tymianek
  • mleko kokosowe do zabielenia

 

Opis przygotowania:

Przygotować wywar z warzyw – obraną włoszczyznę z przyprawami (ziele, pieprz, sól) gotować pod przykryciem w garnku z grubym dnem. Podsmażyć na oliwie posiekany czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną dynię. Mieszać drewnianą łyżką i pilnować, aby się nie przypaliła. Dodać wywar z warzyw i dusić do miękkości. Jak dynia zmięknie – miksujemy zupę do konsystencji kremu (możemy dolać wywar jeśli krem jest zbyt gęsty). Doprawić do smaku. Podawać posypaną uprażonymi pestkami dyni oraz świeżym lub suszonym tymiankiem. Można zabielić mlekiem kokosowym.

 

Przepis według:

kk

Krzysztof Kiljański

 

Dodaj komentarz