„Sycąca zupa Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta”, według przepisu Biskupa Edwarda Janiaka to, dla nas symbol, naszego pomagania i nas samych. Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta to ludzie młodzi i starsi, wolontariusze i pracownicy, współpracownicy, przyjaciele, sympatycy i darczyńcy. Pełne spektrum ludzkich charakterów, potrzeb, motywacji i losów. Razem tworzymy pełen energii zespół ludzi gotowych do działania na rzecz podopiecznych. Pomagamy do syta!
Składniki:
- 2 l wywaru drobiowego
- 2 cebule
- olej
- pół główki kapusty
- 4 ziemniaki
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 seler
- 4 łyżki pęczaku
- 1 pętko kiełbasy
- 2 łyżki masła lub smalcu
- sól pieprz
OPIS PRZYGOTOWANIA
Do gotującego się bulionu dodać pęczak i gotować 20 minut. Pokrojoną i zarumienioną na oleju cebulę dodać do bulionu. Warzywa (kapustę, ziemniaki, marchew, pietruszkę, por, seler) oczyścić i pokroić, dodać do bulionu i gotować do miękkości 20 min.
Zasmażka: do roztopionego masła lub smalcu dodać mąkę. Smażyć do złocistego koloru, następnie dolewać trochę zupy i dokładnie wymieszać. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przelać do garnka z zupą. Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą.