Sycąca Zupa Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta

styczen

„Sycąca zupa Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta”, według przepisu Biskupa Edwarda Janiaka to, dla nas symbol, naszego pomagania i nas samych. Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta to ludzie młodzi i starsi, wolontariusze i pracownicy, współpracownicy, przyjaciele, sympatycy i darczyńcy. Pełne spektrum ludzkich charakterów, potrzeb, motywacji i losów. Razem tworzymy pełen energii zespół ludzi gotowych do działania na rzecz podopiecznych. Pomagamy do syta!

Składniki:

  • 2 l wywaru drobiowego
  • 2 cebule
  • olej
  • pół główki kapusty
  • 4 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 seler
  • 4 łyżki pęczaku
  • 1 pętko kiełbasy
  • 2 łyżki masła lub smalcu
  • sól pieprz

OPIS PRZYGOTOWANIA

Do gotującego się bulionu dodać pęczak i gotować 20 minut. Pokrojoną i zarumienioną na oleju cebulę dodać do bulionu. Warzywa (kapustę, ziemniaki, marchew, pietruszkę, por, seler) oczyścić i pokroić, dodać do bulionu i gotować do miękkości 20 min.
Zasmażka: do roztopionego masła lub smalcu dodać mąkę. Smażyć do złocistego koloru, następnie dolewać trochę zupy i dokładnie wymieszać. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przelać do garnka z zupą. Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą.

 

Przepis według:

BP_JANIAK

BISKUPA KALISKIEGO EDWARDA JANIAKA

Dodaj komentarz