banner_luty

Pokochaj życie pełne wyzwań

Z takim walentynkowym przesłaniem 14 lutego, punktualnie o godzinie 12: 00 powitaliśmy naszych gości w Łaźni Łańcuszkowej Sztolni Królowej Luizy w Zabrzu. Była to już druga odsłona „Talerza Miłosierdzia… z gwiazdami”, naszej ogólnopolskiej kampanii społecznej „Pomagamy ze smakiem”. Tym razem gościliśmy Renatę Mauer–Różańską, która do jubileuszowego kalendarza 2016 podarowała nam swój przepis na zupę grochową.

DSCF5350

100 pytań do…

Promienie słoneczne, wpadające przez okna industrialnej zabudowy sali, leniwie głaskały zielone baloniki Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta. W powietrzu rozchodził się aromat mistrzowskiej zupy grochowej, którą zgodnie z recepturą autorki pieczołowicie przygotowywał mistrz kulinarny z Restauracji „Pod Kasztanami”. Przybyli goście wysłuchali opowiadania medalistki olimpijskiej o tym jak sobie pomagać, aby w drodze do celu nie stracić ducha walki i optymizmu. To było udane preludium do degustacji lutowej zupy. Owszem, zdarzyły się również pytania bardzo konkretne. Jedna z naszych podopiecznych z zabrzańskiego Ośrodek Wsparcia dla Kobiet koniecznie chciała wiedzieć, ile Pani Renata zdobyła medali. W pamięci szybko policzone zamknęły się liczbą ponad czterdziestu. Trzeba przyznać, że to robi wrażenie!

DSCF5307

Sport to zdrowie…

…sport to życie, nie trenując… skracasz życie. Takie oto motywacyjne zawołanie sportowe zwyciężyło w naszym walentynkowym konkursie. Spotkanie z legendą polskiego strzelectwa, nie mogłoby się przecież odbyć bez chociażby jednego wyzwania. Zgłoszeń konkursowych było sporo – komisja miała problem z wyborem zwycięzców. Pracę jurorów utrudniał zbliżający się kulminacyjny punkt spotkania czyli degustacja. Aromat grochowej zupy przyciągał również Szefową Kampanii – Małgorzatę Sieńczyk i Renatę Mauer – Różańskiej, które w skupieniu czytały zgłoszone do konkursu prace.

DSC_0099

Komisja konkursu w składzie: Renata Mauer-Różańska i Małgorzata Sieńczyk, wybierają najlepsze zawołania sportowe.

DSC_0107

Zwycięzcy konkursu. Gratulujemy!

Smaczny motywator

Nasza lutowa gwiazda z kalendarza przygotowała również dla uczestników spotkania prezent. Była to specjalna karta z przepisem na zupę lutego oraz motywacyjne przesłanie. Kartka z przepisem cieszyła się ogromnym powodzeniem. Długa kolejka chętnych czekała cierpliwie po zakończeniu spotkania na autograf Mistrzyni i jej osobiste porady. Okazuje się, że nie tylko coraz więcej z nas lubi wypróbowywać nowe przepisy kulinarne, ale i z przyjemnością wsłuchujemy się jak można z sukcesem łączyć udane życie zawodowe z prywatnym.

DSC_0112

Goście, goście

Walentynkowa niedziela okazała się dla nas również dniem obfitującym w licznie przybyłych przedstawicieli władz, liderów, działaczy, sportowców, wolontariuszy i oczywiście media. Było nam miło gościć Wiceprezydenta Miasta Zabrze – Jana Pawlucha. Sportowe wsparcie uzyskaliśmy od Jana Banasia znanego piłkarza Górnika Zabrze. Za przybycie dziękujemy również Pani Brygidzie Sarad oraz Urszuli Potyce – Radnym Miasta Zabrze. Obie Panie są założycielkami naszego zabrzańskiego koła. Wspólnie z nami degustowali mistrzowską zupę Panowie: Jarosław Więcław – Naczelnik Wydziału Polityki Społecznej w Urzędzie Miejskim w Bytomiu, Rafał Szpak – Dyrektor MOPR Bytom, Marian Rau – Dyrektor Biura Posła Borysa Budki, Przewodniczący Rady Dzielnicy Zabrze Centrum Północ oraz Jacek Kubicki – były Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Zabrzu. Nie zabrakło i tym razem Proboszcza Parafii patronackiej Miasta Zabrze Ojca Wojciecha Węglickiego, Kamilianina oraz Kapelana naszego Koła – Ojca Zbigniewa Gołaszewskiego również Kamilianina, który pobłogosławił wspaniały bochen chleba przygotowany przez piekarnię Roker należącą do Czesława Kierata, także obecnego na naszym wydarzeniu. Ucieszył nas również fakt, iż na spotkanie przybyli podopieczne  i podopieczni z naszych placówek. Dziękujemy mediom.

DSCF5325

Wiceprezydent Miasta Zabrze – Jan Pawluch

Podaj dalej!

Konwój zup z kalendarza można śmiało nazwać nową tradycją. Każdego miesiąca przekazujemy symboliczny talerz miłosierdzia do innego miejsca w Polsce, gdzie działają nasze koła terenowe. Tak też się stało i tym razem. 14 lutego, w Zabrzu, Renata Mauer – Różańska przekazała na ręce Wielisławy Rogalskiej – Prezes Koła Łódzkiego, talerz z mistrzowską zupą grochową. Teraz czas na Łódź, na łódzkie gotowanie ze smakiem. A tam, w dniu 8 marca dla Kobiet i w towarzystwie Kobiet swoją dyniową zupę ugotuje Krzysztof Kiljański. Zapraszamy do Studia Kulinarnego Book&Cook w Łodzi, tam też będzie się działo!

zcodb

Sztafeta zup! Renata Mauer-Różańska podaje dalej na ręce Wielisławy Rogalskiej – Prezes Koła Łódzkiego symboliczny talerz zupy.

W ramach suplementu do wydarzenia

Pożegnaliśmy gościnne Zabrze jak na miasto górnicze przystało, czyli wizytą w Kopalni Guido. Dzięki uprzejmości naszego Partnera Strategicznego mogliśmy przyjrzeć się z bliska górniczemu trudowi. Podziwialiśmy uroki podziemnych korytarzy zasłuchani w ciekawą opowieść naszego przewodnika. To było wspaniałe zakończenie udanego dnia. W pełni poświęconego nam samym i drugiemu człowiekowi. Dokładnie tak jak na dzień zadedykowany miłości przystało.

DSC_0160

DSC_0143

 

Specjalne podziękowania:

logo-restauracja-pod kasztanami

Restauracja „Pod Kasztanami”

kopalnia guido

Kopalnia Guido

 

Więcej na temat kampanii znajdziesz w poniższych linkach:

Odwiedź podstronę „Jak możesz pomóc?”
O wydarzeniu można przeczytać w publikacjach medialnych. Więcej na stronie „media o nas”
Jeżeli chcesz napisać o wydarzeniu „Talerz Miłosierdzia – Pomagamy ze smakiem” na swoim portalu, blogu, stronie internetowej, etc. zajrzyj do zakładki „dla mediów” i napisz do nas na adres: pr@tpba.pl
Dołącz do nas na Facebooku! Dołączając do grona naszych fanów, możesz pomóc dzieląc się informacjami na temat kampanii ze swoimi znajomymi.

 

Dodaj komentarz